În primul rând îmi cer scuze celor care s-au implicat, sau vor, vreodată, să se implice în Let’s do it Romania. Îmi cer scuze față de voi, pentru că voluntariatul e un lucru nobil, frumos, pentru că aveți intențiile cele mai bune și pentru faptul că vă puteți mobiliza în atingerea unui scop. Însă nu mă pot abține să nu observ că acest program este absolut inutil și chiar dăunător.
Scena 1 - “Un mârlan”
Decor de pădure. În centru, un bărbat cu burtă și tricou mulat mai scurt decât burta (să se vadă cam 20% din partea care se revarsă peste pantaloni). Lanț de aur, țigară nașpa în colțul gurii, PET de bere ieftină în mâna dreaptă. Lângă el, un grătar încins, Dacia cu ușile deschise și muzica dată tare (poate fi orice de la Guță la semi-etno, plus un pic de Inna, ca să vadă lumea că ascultă muzică românească de calitate).
Mârlanul nostru a strâns deja o grămăjoară considerabilă de gunoi. Și, prin grămăjoară, nu mă refer la genul de stivă strânsă într-un singur loc, pentru a putea fi mai ușor pusă în saci și dusă la gunoi. Mă refer efectiv la lucrurile împrăștiate pe aria în care mârlanul și-a făcut grătarul. Țipla de la micii de Carrefour, PET-urile cu sucul ăla infect pe care îl beau copii (Action-American Cola și/sau ceva poșircă de tutti frutti cu gust de ceai la granule), PET-urile de bere pe care nu le ține momentan în mână, doze de bere, ambalaje de ciocolată pentru desert, zeci de mucuri de țigară (câteva stinse înainte de a le arunca) că doar a venit să respire aer curat... e nevoie să continui?
Scena 2 - “Voluntarul”
În scenă își face apariția un tânăr sau o tânără cu pungi de gunoi și mănuși, care strânge, cu dăruire, gunoaiele mai sus enumerate. Se plimbă pe toată aria mârlanului și își varsă mațele pe dos adunând tot felul de scârboșenii aruncate de mârlanul nostru și de zeci de alți mârlani care au împânzit zona în decursul anului ce a trecut de la ultimul Let’s do it Romania. Dacă mârlanul nostru nu e neam prost, nici măcar nu aruncă cu PET-ul de bere sau cu ultimul chiștoc înspre voluntar. (Aici, dacă țineți minte, mă refer la incidentul cu atleta româncă de talie internațională, care a fost stropită cu bere de niște mârlani, în timp ce se antrena în parc)
Scena 3 - “Boierie”
O idee miraculoasă, fantastică, incredibilă, încolțește în mintea mârlanului nostru. Cineva totuși curăță gunoiul. Probabil că băieții cu sacii erau oamenii de serviciu ai pădurii... În definitiv, totul are sens acum: de ce și ceilalți mârlani pe care îi cunoaște aruncă gunoaie pe jos, de ce nevastă-sa își poate lăsa tampoanele prin pădure, de ce el poate să fertilizeze pământul cu zeci, sute, mii de PET-uri! Pentru că “proștii ăia” strâng după el!
Cortina se trage, cu mârlanul țipând de plăcere.
De ce această mică scenetă? M-am revoltat și anul trecut împotriva programului, dar nu mai țin minte să fi scris. Și atunci, Călina, dragă, de ce te revolți acum? Răspunsul e simplu. Eram la sală zilele trecute și, acolo, televizoarele sunt lăsate pe diverse programe, dar fără sonor. Așa că mi-au picat ochii pe o reclamă la Let’s do it Romania, făcută cu vedete din ograda PRO TV-ului și... șiii... cu o fetiță de vreo 7-8 ani, cu PET-uri și gunoaie în mână. Repet că nu aveam sonor, deci nu știu ce a spus, dar imaginea unei fetițe ducând la tomberon gunoaie aruncate de scursurile societății m-a făcut să înnebunesc.
Ca viziune politică și socială, eu sunt libertariană. Asta înseamnă așa: omul să facă ceea ce vrea și ce dorește atât timp cât nu incomodează pe alt om, iar implicarea guvernului să fie minimă. Or, în momentul în care copiii își riscă sănătatea (totuși, la o vârstă fragilă!) ca să facă curățenie după un gherțoi infect, atunci să fie amendat până la mama naibii gherțoiul, și dacă nu scoate banu de amendă serioasă, să stea la răcoare o noapte-două. Să fie pe bază de serios. Și să vezi cum, de atunci încolo, vor aduce sacii de plastic după ei la grătare. Dresați oamenii ăștia, nu îi încurajați.
De apreciat astfel de programe pentru ca mai curata Romania de tonele de gunoaie. Dar ai si tu un punct de vedere, la noi nu ca nu ar fi legi, dar nu sunt puse in aplicare si amenzile / ce sa intampla daca nu platesti amenta sunt mult prea mici/permisive.
ReplyDeleteCopiii aia care aduna gunoaie de buna voie ca sa faca curatenie dupa un ghertoi infect fac ce vor si ce doresc atat timp cat nu incomodeaza pe un alt om. Sau sa inteleg ca te incomodeaza pe tine? E adevarat, aia care fac gunoi trebuie pedepsiti mult mai dur, dar nu poti sa dai cu piciorul in initiativele ecologiste, de orice natura ar fi ele. Nici eu nu m-as duce sa pun mana sa strang gunoaie din padure, dar ii respect pe cei care o fac.
ReplyDeleteDar am spus că îi respect pe voluntari și îi voi respecta întotdeauna. Eu însămi fac voluntariat. Totuși, mă incomodează faptul că sunt copii. Din câte știu eu, vârsta la care un copil se consideră că începe să aibă discernământ e de 14 ani (sau 13, nu mai țin minte exact). Asta înseamnă că, în cazul fetiței de 7 ani, e de datoria părinților să decidă dacă o lasă sau nu să își bage mâinile în gunoaie. Nu e decizia ei. Asta mă incomodează, că sunt părinți care își trimit copiii să se taie în cioburi și să strângă pe unde scuipă mârlanii. Dacă fetița din reclamă avea minim 15 ani nu aș fi spus nimic.
ReplyDeleteStai linistita, majoritatea celor care participa la asa ceva sunt cu discernamant. Copila aia a fost aleasa pentru reclama pentru a impresiona lumea. Important e scopul actiunii si ca, in ciuda faptului ca nimeni nu e obligat sa participe, se gasesc in fiecare an destui care sa o faca. Si imi pare rau, dar dincolo de imaginea politically incorrect a fetitei de 7 ani care aduna gunoaiele vreunui cocalar, mesajul pe care il transmiti prin postul asta e mai degraba ca "avand in vedere ca asta nu e solutia cea mai eficienta, hai sa renuntam la ea". Chiar din primele propozitii, asta e evident: "Însă nu mă pot abține să nu observ că acest program este absolut inutil și chiar dăunător."
ReplyDeleteNu e daunator. Faptul ca, macar pentru cateva zile, padurile si albiile raurilor sunt mai curate, nu e nici inutil, nici daunator. Faptul ca niste oameni fac in mod benevol activitatea asta nu e nici inutil, nici daunator. Ce spui tu, ca poate sunt copii mici cu parinti iresponsabili care ii lasa sa se expuna unui mediu nu tocmai salubru nu are mare legatura cu scopul si rezultatele actiunii. Plus ca mai degraba mi-as incuraja copilul sa participe la o actiune de genul asta, unde invata o lectie care s-ar putea sa-i serveasca atunci cand va deveni adult, decat sa-l stea toata ziua in fata calculatorului si televizorului.
In fine, fiecare dintre noi are dreptul la o opinie.