Unul dintre cele mai enervante argumente în discuțiile generalizate despre “români” (sau orice altă naționalitate, dar cel mai apropiat exemplu e cel cu românii) apare atunci când un Gigel se trezește să facă apologia realizărilor românești. De multe ori, argumentul nu are nicio tangență cu cazul discutat - am văzut de multe ori articole cu violuri, jafuri sau manevre mafiote ale românilor de prin Italia sau Spania... și totuși se găsea câte unul să aplice tactica următoare: “nu-i adevărat! Românii sunt deștepți pentru că au inventat chestii pe care lumea le folosește în ziua de astăzi” . Variațiunile includ “românii au ținut turcii departe de Europa. Dacă nu eram noi, erați pe nicăieri!” sau “Românii sunt cinstiți și corecți pentru că nu au dus niciodată războaie de cucerire. Noi am fost pe prietenie cu toți întodeauna!”. Toate au un singur punct comun, anume că automat toată Europa ar trebui să se prosterneze în fața noastră pentru lucruri pe care le-am făcut acum sute de ani, cu mențiunea că invențiile românilor sunt cât de cât sigure, dar poveștile cu pavăza creștinătății, războaiele de cucerire ș.a. țin în mare parte de domeniul fantasticului (pentru asta poate vom discuta în alt articol).
Or, e un argument gratuit. Vaaaai de mine, dar românii sunt deștepți pentru că Petrache Poenaru a inventat stiloul, Nicolae Paulescu insulina și mai avem și prima femeie inginer din Europa. Englezii, francezii, nemții, spaniolii și italienii toți folosesc stilouri și insulină, așa că de ce își permit să îi critice pe români?
Vai mie, cea mai mare tragedie care s-ar fi putut întâmpla dacă Petrache Poenaru nu ar fi inventat stiloul ar fi fost că aș scrie cu pixul. Apoi, o mică corectură legată de insulină. Paulescu a inventat pancreatina, un precursor al insulinei, pe care a putut-o folosi doar pe un câine diabetic și nu avea aplicabilitate pe oameni. La vremea respectivă mai multe cercetări erau în derulare pe aceeași nișă, iar niște cercetători din Canada au descoperit până la urmă insulina și au luat și Premiul Nobel pentru descoperirea lor. Eliza Leonida-Zamfirescu, prima femeie inginer din Europa, a făcut Academia Tehnică Regală din Berlin, pentru că în țară nu a fost acceptată...
Nu mă înțelegeți greșit. Departe de mine de a minimiza impactul oamenilor mari ai istoriei științifice românești. Dincolo de impactul mai mic sau mai mare asupra științei, tehnologiei și istoriei omenirii, ar trebui vreo națiune favorizată pentru lucrurile bune ce aparțin trecutului? Ar trebui să îi menajeze cineva pe Italieni pentru că strămoșii lor au inventat drumurile spre Roma și canalizarea? Ar trebui să îi mângâiem pe cap pe greci pentru că au dat lumii o mitologie superbă? Să considerăm că toți englezii sunt deștepți și cultivați pentru că William Shakespeare a scris piese de teatru de o valoare incontestabilă?
E un argument prost. Bazat pe silogism, generalizare și lipsă de bun simț. Dacă românii sunt așa deștepți, să o dovedească acum, în prezent. Nu e nevoie să fim inventatori sau somități intelectuale, trebuie doar să reușim să schimbăm ceva în mersul țării. Să ne scoatem capetele din fund, să nu ne mai mândrim cu fumurile trecutului și să punem osul la treabă. Doamne, e așa de greu?