Bacalaureatul se-ntoarce

Făceam revista presei acum câteva minute și am dat peste un titlu de-a dreptul îngrijorător, despre niște elevi de a 12-a care au râs a sictir în urma faptului că și-au picat bacul. Nici nu am vrut să dau click pe titlul respectiv, în principal din cauza faptului că nu îmi face deloc bine să mă enervez aiurea-n tramvai pentru prostia altora. Totuși, am câteva cuvinte de spus în urma bacalaureatului 2011, cel al următoarei generații. Să le fie rușine.

Prima dată să le fie rușine celor care au impresia că a copia este un drept inalienabil al elevului. Nu este așa. A copia e a fura sistemul și dacă ești prins, o riști pe propria răspundere. Nu sunt de vină nici profesorii, nici ministerul, nici inventatorii camerelor video și nici nimeni altcineva că elevii nu au luat notele pe care și le doreau. E pur și simplu vina unei generații de elevi care, în loc să pună mâna pe carte, are impresia că orice se poate obține fără muncă, fără efort și mai ales, fără a o dori prea mult. Au ajuns să considere că e un lucru natural să ia note mari, de 9 și de 10 și să facă o facultate în doru' lelii, împinși din spate de părinții care "vor o educație bună pentru copilul lor". Au ajuns să considere că e un lucru natural ca aceste note să fie obținute prin copiat, vorbit pe lângă subiect, șpăgi la supraveghetori și scandal. Au ajuns să considere că meditațiile pot înlocui învățatul și că pot sta să aștepte pară mălăiață să le cadă din cer notele bune, doar pentru că plătesc profesorii în particular.

A doua oară, să le fie rușine celor care nu își asumă răspunderea. N-ai citit bine textul și l-ai caracterizat pe Ștefan Gheorghidiu? Nașpa. Dar nu te lega de chichițe precum "subiectele au fost greșite". Ai fost prins cu ocaua mică și ți-ai ratat următoarele două sesiuni de bac? Nasol. Dar nu te lega de chichițe precum "pe alții nu i-a prins" sau "alții au putut copia liniștiți. Pe mine de ce nu m-au lăsat?". Ai picat/ai luat notă mică? Neplăcută treabă. Dar nu râde ca broasca la inundație, ci stai în banca ta și învață pentru următoarea sesiune de bacalaureat.

Asumați-vă răspunderea pentru greșelile voastre. Despre asta este testul maturității, nu despre motivul țăranului român sau despre teorema lui Lagrange.

1 comment:

  1. la faza cu copiatu am zis-o si ma repet: tre sa te si duca capu sa copiezi, si daca te duce capu, nu te bazezi strict pe copiat la un examen care se vrea serios gen BAC, DSD sau ET, unde btw o picat o gramada din simplul motiv pe care il afli de aici(1:40-2:05) http://www.youtube.com/watch?v=rGH6x8MKSLE
    in alta ordine de idei: mi-e teama sa ma gandesc la realizarile generatiilor urmatoare

    ReplyDelete