Bond. Stai, cum se scrie "geims"?


Citesc azi titlurile din Libertatea. După cum am mai explicat de nenumărate ori, e o plăcere vinovată a mea să citesc și presa de scandal, ca nu cumva să îmi închipui că toată lumea se învârte în jurul discuțiilor serioase din campania americană sau descoperirilor din Science Focus, Descoperă, sau Știință și Tehnică. Bineînțeles că, în majoritatea cazurilor, titlul în sine ajunge. Mihaela Rădulescu și Andreea Marin au făcut crize de nervi când au auzit că sunt colege, Diva X și-a arătat chiloții când a ieșit din mașină, Niște politicieni au aruncat cu noroi unii în ceilalți și Bacalaureatul e un dezastru. Dar am dat astăzi peste o nouă bijuterie în materie de titluri, pusă probabil de un jurnalist inspirat, care a decis să facă o comparație între metodele tehnologice de copiat și cele de spionat. Aluzia fină era că James Bond precis și-a luat bacul copiind cu microcască sau cu ceas cu copiuțe.

Amuzant sau nu, pentru că toată esența lui James Bond se pierde prin această comparație. Mie îmi plac foarte mult filmele cu James Bond. Am avut ocazia să văd câteva dintre cele cu Sean Connery, care aveau suspans, finețe și șarm al personajului cât să dea pe dinafară, dar și cele noi, cu Pierce Brosnan sau Daniel Craig sărind aprig la bătaie și aruncându-se de/prin/în explozii/avioane etc. Factorul comun a fost că, niciodată, dar niciodată, James Bond nu pare a fi genul care a copiat la Bac. Omul, așa fictiv cum e el, e spion internațional, treaba lui e să fie atât de inteligent, de rapid în luarea deciziilor și de sigur pe el în acțiune, încât cu siguranță nu a fost genul de laș care se roagă de colegu’ “Hai măăă, zi-mi tu la cască că mă pică ăsta pentru că n-am fost în stare să învăț zece lecții”. Voi vă dați seama că James Bond trebuie să fie în stare să memoreze pe loc dosare secrete? Că ia cunoștiințe destul de solide de fizică să-și folosească ceasul cu scripeți ca să sară de pe pod? (Chestie care, apropo, e fizic imposibilă dacă e să iei în calcul greutatea lui James Bond, subțirimea corzii și faptul că ceasul e prea mic pentru întreaga rolă)

Înțeleg aluzia, că nu sunt nici eu bătută în cap. Da, sunt impresionante microcăștile. E interesant și ceasul cu fițuică. Ambele au aromă de spionaj. Dar pe James Bond să nu vă mai prind că îl insultați în halul ăsta.

1 comment: