Misoginism de emisiune

Se spune că laptopul nu trebuie păstrat cu bateria încărcată la 100%, pentru că va scădea durata vieții bateriei. Motoarele de la mașină trebuiesc răcite și în niciun caz turate încontinuu. Ei bine, tot în același scop, eu folosesc emisiunile stupide pentru a-mi calma nivelul IQ-ului după o repriză dureroasă de învățat. Spre exemplu, în timpul semestrului, după un capitol din AIMA, Biblia Inteligenței Artificiale, capitol ce dura cam 3, uneori chiar 4 ore de aprofundat, era musai să dau cu câte un “Să te prezint părinților” sau “Pe banii părinților”.

Pentru cititorii mei intelectuali, cele două emisiuni sunt niște regii ieftine și pline de scandal ale Antenei 1, respectiv Kanal D, în care se urmărește viața unor familii simple aflate în situație de criză, i.e. căsătoria copiilor, respectiv rebeliunea copiilor. În “Să te prezint părinților”, un cuplu trebuie să obțină aprobarea părinților pentru căsătorie, fiind premiați cu o nuntă și o lună de miere exotică. În “Pe banii părinților”, părinții pun camere de supraveghere pe fetele lor, despre care bănuiesc că au probleme. Bineînțeles că toate au probleme, ba că fură sau fac escrocherii, ba că se încurcă cu bărbați însurați sau se implică în activități deșănțate din categoria masajelor erotice, dansurilor la bară etc.

Însă ce mă deranjează cel mai mult la tot story-line-ul “Pe banii părinților” este un misoginism clar. În primul rând că băieții nu au niciodată probleme, ca să fie puși sub supraveghere. Băieții nu se prostituează, nu fură, nu poartă sutiene deocheate. Băieții nu vor să plece în Spania la produs. Băieții nu sparg case. Dar, să trecem asta cu vederea. M-a enervat un episod cu o tipă ce făcea masaje erotice și era dispusă să plece în Japonia pentru 1300 de euro pe lună. Încă era revoltată de ce i se oferă doar 1000 de euro, că pe 1000 ea nu pleacă, doar pe 1300. Or, 1300 de euro e extrem de ieftin. Problema e că gospodinele ce stau acasă și se uită la emisiuni de doi lei nu trebuie să știe asta. Trebuie să aibă impresia că 1300 de euro pot fi doar bani necinstiți, că nu ai cum, ca femeie, să câștigi 1300 de euro pe lună și să îți păstrezi integritatea. Câștigi 1300 de euro? Ești curvă.

În alt caz fata susține că muncește, dar are suspect de mulți bani pentru că își permite să își cumpere pantofi. Asta o dă de gol. De fapt nu muncește, e curvă.

90% dintre poveștile de la “Pe banii părinților” încep cu plecarea tinerei la facultate. După nici jumătate de an, toate sunt depravate. Toate au mers la facultate și au fost corupte, acolo, de colegele lor fițoase, care le-au introdus în lumea dansului la bară și al prostituției de lux. Au mers la facultate și au fost convinse să plece în Dubai, la muncă. Sau au mers la facultate și s-au încurcat cu vreun profesor însurat, care o folosea ca complice în vânzarea examenelor. Morala? Nu mergeți la facultate, pentru că facultatea e de curve. Fetele cuminți stau acasă.

Și, deși scrie clar la începutul fiecărui episod că totul e un scenariu și că personajele sunt fictive, reacția gospodinelor din fața ecranului e “da, dar e bazat pe fapte reale...”. Și uite așa ajunge lumea să creadă că facultatea e un focar de tâmpenie și, nu în ultimul rând, că orice femeie tânără cu un venit frumos e curvă.

PS: Mama, știu că îmi citești blogul și care sunt cele două lucruri pe care le ai de zis.
1. era nevoie de cuvântul ăsta mai vulgar ca o licență poetică, altfel nu ar fi părut atât de grav cazul prezentat
2. știu că e sesiune, promit să mă întorc la învățat după ce apăs butonul de "Publish"