Nu urâți tânăra generație

Există multe specii de curioși. Există curioșii aceia inofensivi, care își bagă fața printre crăpăturile de la gardul șantierului de lângă mine, o specie mult mai numeroasă decât ați crede, pentru că de fiecare dată când vin sau ies din casă găsesc măcar vreunul-doi agățați de gard, observând atent ce se întâmplă. Dar cei mai groaznici sunt curioșii de meserie, pe care nu îi interesează ce se întâmplă fizic într-un spațiu, ci efectiv cine ce face. Oamenii ăia pe care îi roade curiozitatea legată de alții. De exemplu, tanti din bloc care îmi face observație când mă vede cu rufele că, dacă le spăl atât de des, iese culoarea din ele.

Am găsit azi pe wall-ul de pe Facebook o știre (din păcate nu am salvat-o la timp dar promit să revin cu linkul dacă o regăsesc) despre cum s-au dus elevii de a 12-a să bea în club după ce au terminat cu bacul. Și de aici o groază de comentatori s-au apucat să îi bălăcărească pe tinerii absolvenți că la vârsta lor, când nici nu știu dacă au trecut bacul sau nu l-au trecut, mai bine ar pune mâna să își găsească de lucru sau să tremure de frica notelor, nu să meargă să bea în cluburi. Cum își permit, ei, pramatiile, să sărbătorească bacul?


Uite-așa. Oameni buni, tinerii de clasa a 12-a au peste 18 ani și au tot dreptul să bea alcool. Apoi, că ei vor o seară de distracție după bac, de ce se bagă toată lumea la comentat? Pentru faptul că au dat bacul nu sunt și ei oameni? Nu au voie să se distreze? Nu au voie să se simtă bine după ce au terminat cu un examen greu? Să se călugărească? Mi se pare o ipocrizie de nedescris. Dar, asta este, oamenilor le place să creadă că doar ei au anumite drepturi, alții trebuie să stea să sufere în tăcere doar pentru că sunt mai tineri. Așa cum femeile trebuie să stea la cratiță, persoanele cu handicap să nu se tot plimbe și să ceară căi de acces, iar ungurii să rămână în țara lor. Bigotismul ăsta...