Ca de obicei, adevărul e la mijloc. Chiar și în medicină.

Pregătiți-vă pentru un articol lung, plictisitor și probabil împotriva principiilor voastre, în care îmi explic propriile glume și pun gif-uri cu țâțe. Acum că v-am atras atenția, să începem.

Opiniile mele nu sunt niciodată populare. Și sincer, înțeleg pe deplin asta, pentru că știu cât de mult le place oamenilor să generalizeze. Get it? pentru că "toți oamenii generalizează" e, în sine, o generalizare, așa că dați-mi voie să folosesc alt pronume: noi. Nouă ne place enorm să generalizăm, să avem încredere în orice sursă de informații, să citim articole scurte despre vreo mondenitate sau vreun "adevăr șocant", să ne panicăm sau să ne revoltăm puțin prin texte scurte și concentrate. Ceea ce nu ne dăm seama, de multe ori, este că un compromis spre o "bucată de informație" gata digerată, deși mai simplu de consumat, conține informația diluată și ambalată cu opiniile autorului.


"Toți medicii sunt răi", veți auzi în aceste zile pe Internet, mai ales pe Facebook. Un fenomen de anti-vaccinare a luat amploare în ultima vreme, ducând la diverse probleme mai ales în statele dezvoltate unde oamenii cu mintea odihnită și acces la Internet își fac singuri "cercetarea medicală", folosind surse dubioase și neștiințifice. După părerea mea, curentul trebuia lăsat să moară demult, încă de când Wakefield și-a retras așa-zisul studiu (pentru că orice studiu real respectă niște reguli stricte, ca să poată susține rezultatul) legat de vaccinuri și autism, încă de când a fost dovedit prin alte studii că Wakefield a greșit, încă de când pseudovedete precum Jenny McCarthy și a noastră locală Olivia Steer s-au erijat în medici de specialitate după ce au citit 2 cărți și au trecut printr-o traumă psihologică.
Dr. Evil, nervos că anti-vacciniștii au descoperit Adevărul cu "A" mare
Get it? Pentru că doctor evil = evil doctor.
Dar nu, acest curent ține și crește în continuare, exact ca un cancer pentru care lămâia și bicarbonatul nu fac nimic. Get it? Pentru că oamenii propun foarte des cura cu lămâie și bicarbonat (sau ulei de cocos, sau papaya trasă prin suc de aloe vera, sau metoda Tatoiu) pentru a vindeca miraculos cancerul, și nici aia nu prea ține. Așadar avem o mână de influenceri cărora le place enorm să generalizeze. Doctorul lui Schroedinger este așadar, în concepția lor, cel care, în același timp, este malefic prin excelență pentru că umblă doar după profit (sincer, mă simt chiar jenată să scriu cuvintele astea în România), dar este și un naiv tolomac care nu cunoaște "Adevărul", pentru că guvernul, Iluminati și companiile malefice de famaceutice le predau aceste prostii... ca, de exemplu, cum funcționează experimentele științifice.

Normal că ne face cu ochiul această idee. Pentru că mintea umană e construită în asemenea mod încât să caute mereu tipare și să lege mereu concepte, chiar dacă ele nu sunt legate în sine. Mintea umană a lui Jenny McCarthy, de exemplu, refuză să creadă că autismul fiului ei este ceva produs la întâmplare, de natură, preferând să creadă că vaccinul e de vină. Mintea umană a oricăruia dintre noi ține în stoc o amintire-două cu un medic incompetent sau lacom, sau un episod cu șpagă, sau un tratament făcut pe grabă.

Jenny McCarthy, veritabil model de inteligență și raționalitate

Ei, și aici vine opinia complet nepopulară, cum că adevărul e la mijloc. Cum bine a spus-o cineva pe Facebook, dar evident nu mai găsesc sursa, "E bine să nu luăm antibiotice ca pe bomboane, dar nu e bine să tratăm cancerul cu miere". Uite de unde vine confuzia: suntem o generație destul de abilă de a căuta informații pe Internet. Pe asta nu o neagă nimeni. Însă mai avem mult de lucrat la filtrarea informației respective, iar pentru asta e nevoie de o cultură științifică mult mai puternică decât cea pe care o avem acum, la nivel de societate.

Fără îndoială, modelul paternalist de medicină e pe moarte. Intrăm într-o epocă în care oamenii și-au făcut temele de acasă, știu că un consum prea ridicat de antibiotice poate scădea eficiența acestora pe viitor, știu că e nevoie de antibiogramă, știu că e nevoie a lua în paralel un antimicotic, asta ca să dau exemple doar din acest subiect al antibioticelor. Mai ales în clinicile private, unde controalele asupra acțiunilor medicilor sunt făcute cu simț de răspundere, nu mai e fezabil modelul în care medicul prescrie ceva "după ureche".

Stetoscopul îi dă puteri de zeu, la fel ca ciocanul lui Thor

Medicii, cu tot cu complexul lor de atoatecunoscători, e timpul să revină printre muritori și să accepte dialogul cu pacienții. Să adapteze tratamentul la nevoile pacientului, să fie flexibil în acordarea sfaturilor medicale și în rezolvarea problemelor la nivel personal. Nu merge să spui unui părinte anti-vaccin "Ei na, știți dumneavoastră? Aveți cumva studii superioare?", dar poate merge să îți iei 5 minute din timp ca să îi explici beneficiile (și riscurile!) vaccinurilor, sau să îi dai surse credibile să se informeze.

Am cunoscut ambele tipuri de medici și am petrecut timp căutând informații medicale pe Internet. Cu toate acestea, merg la analize generale odată pe an, la dentist de două ori pe an și la ginecolog odată. Vă recomand același lucru și vouă (mai puțin celor de sex masculin, voi ați scăpat de una), pentru că e cel mai bun mod de a depista din timp orice fel de problemă. Sigur, pe buzele tuturor se află frica cea mai mare, cancerul, dar nu e vorba doar de cancer. Orice problemă găsită din timp se rezolvă mai bine decât una descoperită târziu. Nu iau antibiotice la fiecare răceală, pentru că nu simt nevoia, dar aș lua antibiotice dacă aș avea vreo infecție și antibiograma aferentă. Nu îmi fac în fiecare sezon vaccinul antigripal, pentru că mutațiile virusurilor de gripă sunt prea rapide și efectul dispare prea rapid, dar am făcut toate vaccinurile copilăriei, plus controversatul Gardasil. Nu mănânc în fiecare zi Nutella pentru că îngrașă și m-aș plictisi de gust, însă dacă mănânc odată pe săptămână îmi place foarte mult... Deja divaghez, dar v-ați prins voi. Totul stă în echilibru.

În concluzia acestui post deja prea lung, doresc să mai spun încă odată: generalizările nu ajută pe nimeni, adevărul e mereu la mijloc. Ne dorim cu toții un sistem sanitar mai bun, mai atent la nevoile oamenilor, mai uman, dar să nu uităm de scopul medicinei în această lume. Medicii sunt aici ca să ne ajute, nu le mai puneți piedici. Și apreciați mereu ceea ce medicii buni fac în fiecare zi, pentru că sigur cunoașteți și "doctorul bun".

cu plăcere, doamna doctor Pulaski, oricum aveam nevoie și de un gif care să demonstreze din nou cât de non-populară sunt, fiind singura persoană de pe planetă care vă preferă împotriva sensibilei ăleia de dr. Crusher