Scandalul Sincai si opinia de mijloc

Din nou revin cu o opinie aflata undeva intre cele doua tabere. In primul rand, as vrea sa imi cer scuze pentru lipsa diacticelor, scriind de pe un calculator de unde nu am posibilitatea de a schimba setarile de limba. Zilele acestea a fost un scandal enorm legat de pozele celor de la liceul Sincai, care de altfel erau niste prostiute inofensive.

De ce spun inofensive? Pentru ca, in general, toti adolescentii au participat vreodata la cate o barfa, la o parodie sau la vreo tura de rasete legate de un profesor. E normal, pentru ca suntem oameni, avem defecte, iar defectele noastre sunt uneori amuzante. Elevii au scris doar adevaruri si citate ale profesorilor, cu un mic plus de vulgaritate (2-3 poze din cel putin 100 pe care le-am vazut contineau elemente injurioase). Atat. Grupul lor de facebook era unul PRIVAT, asa ca a intra sub nume fals intr-un grup privat de Facebook este exact acelasi lucru ca si cum profesorii respectivi ar fi ascultat la usa intr-o excursie ca sa auda micile indiscretii, apoi li s-ar fi casunat pe copii ca spun adevaruri. Cand un profesor nu se stie face respectat, acesta e rezultatul, iar actiunea profesorilor din Sincai miroase a comunism, a inchizitie si a crasa lipsa de intelegere a modului in care functioneaza Internetul.

Insa ceea ce se intampla in ultimul timp mi se pare si mai gretos. Odata cu aparitia acestui subiect, precum cel al cererii pentru religie in scoli, s-a intamplat ceva ciudat. S-a deschis robinetul la injurii si la analfabetisme de la tot felul de adolescenti care, sub pretextul ca unii colegi de-ai lor au fost cenzurati pe nedrept, au gasit momentul oportun sa se victimizeze folosind un limbaj sub orice critica. In ce univers e posibil ca un elev sa spuna asemenea minciuni/inconstiente precum "la Balcescu profesorii miroseau a alcool", "e privare de libertate sa nu ne lase sa iesim din scoala pana la ora 12", "tarfa aia de la religie", "mitocondriile nu fac parte din cultura generala" sau "in liceele din centru conteaza doar sa ai bani/masina/fite".

Alooo, centrala? Am fost eleva la Balcescu timp de 12 ani. Exact liceu de centru si "de fite", dar am invatat acolo si in cei 7 ani de acasa ca injuriile si exagerarile nu sunt limbajul potrivit pentru a rezolva conflicte. In primul rand, in decursul celor 12 ani, nu am mirosit alcool pe niciun profesor in timpul orelor de curs. In al doilea rand, hainele mele de firma erau marca celebra a vedetelor: "Piata Marasti" si n-am avut nici macar adidasi Adidas pana in clasa a 10-a, daramite Audi sau Rolex. Nu am tocit niciodata ceva ce nu am inteles sau nu am judecat si singura. Cu toate acestea, eram una dintre cele mai bine privite eleve si aveam note bune mereu.

Apoi, indiferent de ce v-ar face profesorii, si daca ar fi tartorii supremi ai Universului, nu e cazul sa ne exprimam vulgar la adresa lor. "Tarfa", "comunistul", "cretina aia" si alti termeni asemanatori reusesc doar sa arate ca va coborati la nivelul lor. Pentru un plus de credibilitate, aratati o clasa in plus fata de "tartorii" vostri. De asemenea, dragi liceeni, poate veti intelege candva ca scoala e responsabila pentru voi in timpul orelor de curs, de-aia nu aveti voie sa iesiti din incinta scolii fara un motiv intemeiat. Dacă plecați în pauză și vă calcă mașina, ia ghici cine e responsabil? Exact. (Apropo, m-am mutat pe un calculator cu diacritice.)

Dar ceea ce mă derutează cel mai mult este faptul că ceea ce liceenii "cu gură mare" numesc cultură generală este sub orice minim posibil. Da, e normal să înveți câte ceva și despre artă, și despre literatură, și despre matematică, și despre societate, și despre mitocondrii. Profesorii sunt puși acolo cu scopul de a vă învăța, nu merită injuriile voastre pentru că își fac treaba. Este, în schimb, sub orice critică să nu își facă treaba sau abuzeze de drepturile și poziția lor ierarhică, așa cum s-a întâmplat la Șincai.

Domnule Berindeiu, vă dau pe dvs. drept exemplu, pentru că majoritatea elevilor pe care i-am auzit vorbind de dvs., atunci când vă întâlnesc prima dată, sunt speriați și copleșiți de cantitatea de muncă pe care e nevoie să o depună... în fine, nu le convine. Cu toate acestea, toți vă mulțumim când ne vine mintea la cap, eveniment care se poate întâmpla pe loc sau chiar cu 2-3, 5 ani de întârziere. Eu una vă mulțumesc pentru faptul că sunt în stare să privesc orice act de cultură dincolo de suprafața lui, să-l înțeleg cu adevărat. Iată, deși sunt inginer, literatura face parte din cultura mea generală.