Lenea inginerului


Îi povesteam la tata acum vreo oră despre momentele inginerești pe care le am din când în când, ultimul datând chiar de seara trecută când mi s-a făcut frig și am decis să îmi iau pilota din dulapul de sus. Dulapul fiind atât de înalt și eu atât de mică, mă gândesc să îmi trag un scaun și să mă urc pe el, gând imediat anulat de o cantitate impresionantă de lene. Motiv pentru care deschid ușa de jos a dulapului, mă servesc cu un umăraș și agăț pilota cu cârligul acestuia. Așadar dintr-o combinație de lene, spirit Politehnist și deficit de înălțime, am ajuns în starea aia tipică 9gag în care am făcut o banalitate, dar mă simțeam... destul de awesome.

Și tata a propus următoarea ipoteză: Că știința s-a făcut din lene. Că omul ar fi putut săpa liniștit și cu mâna dar un țăran, cum ședea el liniștit, s-a gândit că “La ce bun să scurm eu în pământ? Las’ că dacă trage animalu’ bucata asta de fier tăt atâta îi”. Ei bine, am trecut mental prin multe descoperiri istorice și nu am prea găsit invenții sau descoperiri nejustificabile prin lene (direct sau indirect).

Deci, sunt savanții și inginerii mai leneși?

2 comments:

  1. Absolut.

    Asta îi face ingineri, până la urmă. Din lene vine și dorința de a automatiza totul și de a lucra cât mai puțin pentru a obține cât mai mult. Îi un soi de lene sănătoasă, care îi face pe ingineri mai buni.

    Chestiunea asta mă duce întotdeauna cu gândul la citatul lui Larry Wall despre virtuțiile programatorului:
    "We will encourage you to develop the three great virtues of a programmer: laziness, impatience, and hubris."

    Some food for thought can also be found
    here.

    ReplyDelete
  2. Nu in nici un caz lenea.. nici banii in multe cazuri.. precis entuziasmul, energia creatoare, dorinta de a face ceva deosebit si unic, credinta in puterea lor de a schimba lumea!
    Cum lenea? Creatia se face cu greutate, cu 1% inspiratie si 99% transpiratie. Asa ca va inselati amarnic.. Inginerii creatori sunt cei mai harnici si mai increzatori oameni.. Oameni in stare sa isi depaseasca limitele.. Limitele lor si limitele stiintei! Munca lor are totusi efecte secundare: lenea celor din jur si imbogatirea altora!
    Si tu vei fi inginera dupa muuulta munca. Si apoi te qsteapta alta munca. De fapt tu nu esti lenesa.

    ReplyDelete