Bila pătrată e nimic pe lângă tigăi


Ador teleshopping-ul. E, de cele mai multe ori, comedie în cea mai pură formă. Produse ca oricare altele sunt transformate în obiecte ce schimbă vieți și fac minuni. O mână de grăsane sunt în stare să vorbească 20 de minute încontinuu despre inovația supremă a clătitelor pătrate, de parcă ar fi descoperit fuziunea la rece, sau să își amintească înfrigurate traumele trecutului, când li se lipea halca de porc de tigaie și trebuiau să stea atente, lângă foc.

Nu e nevoie să mă rugați, voi detalia oricum. Aparent, e o chestie fenomenală să ai o tigaie pătrată (așa cum, mai demult, era fenomenal să ai o tigaie cu gaură pe mijloc), pentru că așa folosești toată suprafața și poți pune garnitura lângă carne, lucru imposibil de făcut într-o tigaie rotundă, unde nu poți face atâtea lucruri deodată, pentru că, desigur, cartofii prăjiți sunt pătrați în universul lor. Clătitele pătrate sunt de asemenea superioare clătitelor rotunde, pentru că... pentru că.

Mi s-a părut înduioșătoare povestea tragică a unei tipe care m-a făcut să verific dacă nu cumva era setat televizorul pe 16:9 din nou, pentru că tanti nu încăpea în cadru nici unsă pe margine. Or, tanti asta se văieta că pe vremuri, când nu avea așa tigaie șmecheră, trebuia să trudească ore în șir la aragaz pentru familia ei. Lucra așa de mult, încât la final nici măcar nu îi mai era poftă să mănânce și ea. Premiul I pentru Anorexie se acordă doamnei de 500 de kile de la Tigaia Pătrată, care, biata de ea, se vede că după ce trudea atât nu avea chef nici de ceafă de porc, nici de sângerete, nici de tobă, nici de maioneză sau cremă de unt cu zahăr, ci lua doar așa, un pic, din scârbă.

Problema e că oamenii chiar își imaginează că genul ăsta de produse le vor schimba viața, că dintr-o dată orele petrecute la aragaz se vor transforma în zece minute de aprins focul și luat mâncarea gata. Că orele petrecute pe banda de alergat la sală se pot înlocui cu niște ventuze electrice ce te fac să arăți a top model în timp ce mesteci chipsuri cu gust de motorină în fața televizorului. Ceva mă face să cred că produsele minune nu apar la teleshopping.

1 comment:

  1. Setarea tv-ului e o problema si cind vezi manechinele de pe fasionTV. Dar acolo te intrebi: oare nu sunt pe 4:3, oare nu trebuie sa le fac si mai late?
    Sa mai scrii, sa alegi subiecte profunde, ca in alti ani. Dar in primul rind, bafta in sesiune!

    ReplyDelete