Cea mai fericita tara

... Nu este Romania, deci nu va ambalati inainte sa cititi si restul articolului. Reuters anunta ca cea mai fericita tara este Danemarca, urmata de Puerto Rico, Columbia, Irlanda de Nord, Islanda, Elvetia, Olanda, Canada si Suedia. Si toate astea nu din cauza frigului. Motivele pentru care Danemarca este o tara fericita sunt "democratia, egalitatea sociala si atmosfera pasnica", continua agentia de presa Reuters. (link aici)

Zilele trecute ascultam un reportaj pentru radio facut de sefu si un prieten. Un VOX, adica erau intrebati oamenii de pe strada daca stiu ca a venit Hamlet, printul Danemarcei in Cluj-Napoca si ca este cazat pe banii statului roman la Teatrul National. Bineinteles, multi n-au auzit in viata lor de Shakespeare si s-au trezit sa comenteze ca Hamlet a venit precis ca sa ne dea fonduri si sa ajute Romania.

Ce concluzii pot eu sa trag din aceste doua paragrafe?

1. Concluzia ignoranta: Daca tot sunt asa fericiti danezii, sa faca bine sa ne ajute si pe noi. Sa vina Hamlet! Sa vina Uniunea Europeana! Aveau dreptate toti cei care injurau sistemul politic romanesc in cardul reportajului, sa faca bine strainii sa ne scoata pe noi din mizerie.

2. Concluzia reala: Daca danezii sunt fericiti, nu este din cauza faptului ca au venit altii sa le rezolve problemele. Sigur ca e comod sa dam banutzul la profesori sa ne treaca BACu' si apoi sa-i injuram pe cei de la Ministerul Educatiei ca sprijina coruptia in invatamant. Sigur ca e comod noi sa stam la o berica intr-o zi senina de vara in timp ce personajele lui Shakespeare ne dau bani pe gratis. Dar se opreste cineva vreodata sa se intrebe daca nu cumva NOI trebuie sa ne schimbam mentalitatea?

Eu sunt fericita in Romania. Sunt fericita pentru ca nu astept ca altii sa vina sa se ocupe de treaba mea. Si sunt fericita pentru ca - poate - macar unul sau doi cititori (fideli sau intamplatori) ai acestui blog gandesc la fel. Sau vor incepe sa gandeasca.

1 comment:

  1. Partea proasta a studiilor e ca se bazeaza pe chestionare.

    Serios acum, Irlanda de Nord? Islanda?

    O insula inghetata si catolici vs protestanti?

    >> "democratia, egalitatea sociala
    >> si atmosfera pasnica"

    De ce nu frigul?:)).. pare un motiv la fel de bun ca oricare altul, lol...

    ReplyDelete