Trucuri de sesiune

Sesiunea îmi face creierul să intre în overdrive. În timpul anului, mi-e relativ ușor să vegetez, dar în zilele cu mult învățat e de parcă s-ar face autostrăzi printre neuronii mei și apar cele mai faine idei de glume (a se vedea cazul de anul trecut cu Ivan și prietena lui Pavel, care e pe cale de a face istorie ca una dintre cele mai bune glume făcute la un examen, pe aria Europei de Sud-Est), idei de postări pe blog, argumente superbe pentru discuții aprinse etc. Așa că mi-a venit următoarea idee. Ce ar fi dacă aș împărtăși câteva dintre trucurile mele de sesiune? Și voi la fel. Cum învățați? La ce strategii de planificare și trucuri obscure apelați? Și dacă se adună destule, voi face Trucuri de sesiune II și poate chiar III. Momentan, iată primele la care m-am gândit:

1. Fiul Risipitor
Pentru cei care vă scrieți cursurile pe foi și nu în caiete, dar și pentru cei care învață din surse multiple, adunați tot ce aveți legat de o materie și împrăștiați pe masă (să nu mai fie nimic altceva, legat de alte materii sau alte prostii). Organizați și împărțiți munca după cursuri SAU capitole în cărți SAU număr de pagini SAU dificultate dar cel mai bine luând în considerare totul. Fiecare zi înainte de examen are porția ei de învățat, plus una-două zile de recapitulare și probleme. Începeți să adunați fiecare "porție", ordonați pe zile și puneți mâna pe carte.

2. Think Big
Ajută să vă desenați lucruri și e ideal să aveți o tablă/whiteboard/caiet imens/planșe pe care să vă puteți desfășura în voie. Eu personal am un whiteboard cu markere, care servește și ca flipchart când îi pun foile. L-am luat din IPB vara asta și sunt foarte-foarte mulțumită.

3. Dopaje cinstite

  • Guma de mestecat îmbunătățește fluxul de oxigen la creier.
  • Coca-Cola îngrașă și e spurcată pentru cei care trăiesc sănătos, dar dă atât zahărul cât și cafeina necesare.
  • Vitaminele sunt o idee bună - nu trebuie să fie neapărat cele scumpe pe care o să încerce farmacistele să vi le bage pe gât (gen EuroSuperUltraVita sau ce știu eu ce prostii la minim 50 de lei). Eu folosesc 9Vita. Domnul Ivan recomandă Gingko Biloba Plus Plus.
  • Seara sau dimineața se iese la aer minim 10 minute, indiferent cât de mult e de învățat sau cât de frig e afară. În aceeași idee, se aerisește în cameră pentru că, științific vorbind, așa cum aparatura electrică funcționează cel mai bine atunci când e băgată în priză, așa și creierul uman funcționează la parametri optimi atunci când beneficiază de destul oxigen.


4. Worst case scenario: Regula de 3 simplă
În cazul în care chiar nu mai funcționează nimic împotriva oboselii, se doarme un timp de aproximativ 3 ore. De ce 3 ore? Pentru că mai puțin înseamnă a nu prinde somn REM (somnul odihnitor) și mai mult înseamnă a strica un ciclu de somn iar trezirea în mijlocul unui ciclu de somn vă lasă la fel de obosiți, dezorientați și fără chef cum v-a lăsat materia înainte. În general se spune pe Interneți că somnul trebuie planificat în ture multiple de 3 ore (adică 3, 6 sau 9 ore), deși după alte surse este vorba de multipli de o oră și jumătate (pentru cititorii cu pregătire preponderent umanistă, multiplii de 3 ore îi cuprind și pe cei de o oră și jumătate).

Momentan pe astea mi le amintesc, poate mai revin pe parcurs. Dar mă interesează voi ce faceți pentru a vă ajuta memoria și performanțele școlare, pe timp de restriște?

4 comments:

  1. mie personal nu îmi place gustul, plus că durează mult până se face, apoi pana e de temperatura potrivita. Cola trebuie doar turnată în pahar.

    ReplyDelete
  2. Aia cu multipli de 3 ore de somn nu o stiam? Poti sa-mi dai vreo referinta/site mai de incredere?

    ReplyDelete
  3. http://en.wikipedia.org/wiki/Sleep
    http://helpguide.org/life/sleeping.htm
    + altele

    Ideea e că ai nevoie de un NREM si un REM pentru un ciclu complet de somn. Fiecare etapă durează aproximativ 90 de minute, în total 180 de minute pentru o repriză minimă de somn odihnitor.

    Bineînțeles că prefer oricând un somn de-o noapte... Dar în cazul în care îmi pică ochii în gură de somn și mai am totuși de învățat, e un quick-fix destul de bun.

    ReplyDelete